Garnki

Garnki muszą znaleźć się w każdej kuchni. Do dzięki nim możemy gotować i przygotowywać potrawy. Jeżeli dokonamy właściwego wyboru, będą służyły nam przez lata. Kupując nowy komplet garnków, musisz pamiętać o kilku ważnych kwestiach, na które należy zwracać uwagę przy ich wyborze.

Transport do Grecji – BANEX Transport

Kuchenka a rodzaj garnków

Przede wszystkim, garnki muszą być dopasowane do kuchenki, na której będą stosowane. Dostępne są obecnie kuchenki indukcyjne, gazowe, a także elektryczne. Można także nabyć kuchenkę gazowo-elektryczną, która posiada dwa rodzaje palników. Jeżeli masz kuchenkę gazową lub elektryczną, nie ma żadnych problemów z wybraniem garnków. Możesz kupić takie, jakie Ci odpowiadają. Do tych rodzajów kuchenek pasują wszystkie garnki. Sprawa komplikuje się, jeżeli dysponujesz kuchenką indukcyjną. Garnki, z których będziecie korzystali powinny być wykonane ze stali lub emaliowanego żelaza.

Z jakich materiałów wykonuje się garnki kuchenne?

Możesz nabyć garnki stalowe, które odznaczają się wytrzymałością oraz trwałością. Ich powierzchnia nie rysuje się i nie pochłania zapachów. Materiał ten jest także łatwy w pielęgnacji i utrzymani czystości.

Dostępne są także garnki aluminiowe, które są tańsze niż stalowe i oferowane są w zróżnicowanej gamie kolorystycznej. Bardzo szybko się nagrzewają, ale nie mają zdolności do utrzymania ciepła przez dłuższy czas, głównie dlatego, że są cienkie. Garnki aluminiowe mają też swoje ograniczenia, np. nie można w nich dusić kwaśnych potraw, ponieważ wydziela się z nich wtedy szkodliwy glin.

Garnki emaliowane są tanie. Ważne jednak, aby wybrać taki rodzaj, który został pokryty odpowiedniej jakości powłoką. W innym przypadku bardzo szybko pojawiają się na nich powierzchni zadrapania i uszkodzenia. Wydzielane w ten sposób związki chemiczne mogą trafić do jedzenia, dlatego należy bardzo uważać kupując ten rodzaj garnków. Warto kupować je tylko od sprawdzonych producentów.

Dużą popularnością cieszą się garnki teflonowe, które kojarzą się przede wszystkim, że się nie przypalają. Są odporne na niekorzystne działanie wysokiej temperatury, a przy tym gotowanie w nich jest bezpieczne. Korzystając z takich garnków, należy używać drewnianych sztućców. Dzięki temu powierzchnia nie zostanie porysowana.

Dostępne są także garnki żeliwne, które mają zdolność do utrzymywania temperatury, a przy tym są bardzo odporne. Rozgrzewając garnek do odpowiedniej temperatury, można wpłynąć pozytywnie na walory smakowe przygotowywanej potrawy. Z tych garnków każdy będzie zadowolony.